EllenFuseert versus Ellen Jongeneel
In mijn vorige blog schreef ik het al: EllenFuseert sluit zich aan bij Leeuwendaal. Inmiddels is de overdracht van de dienstverlening zo goed als voltooid. Maar waar EllenFuseert tot voor kort niet los was te zien van Ellen Jongeneel - van mij dus ūüėä - is dat de volgende stap in het proces. Want voor mij is de tijd aangebroken om het dienstenpakket van EllenFuseert los te laten en achter te laten in de vertrouwde handen van bureau Leeuwendaal.
Nieuw tijdperk: EllenFuseert sluit zich aan bij Leeuwendaal
En dan ben ik ineens 15 jaar verder. 15 jaar waarin ik vele plaatsings- en selectietrajecten heb mogen begeleiden bij meer dan 100 organisaties in heel Nederland.
Een plaatsingsproces: abacadabra?
Voor veel medewerkers is een plaatsingsproces met alle regels en richtlijnen 'abacadabra'. De grove contouren zijn vaak wel duidelijk, omdat deze in informatiebijeenkomsten wel worden toegelicht. Maar de precieze ins en outs blijven vaak een mysterie. En dat maakt dat veel medewerkers geen gerust gevoel hebben bij het hele proces.
Verwachtingen en teleurstellingen in het plaatsingsproces
Een voorlopige plaatsingsbrief maakt een einde aan een lange, onzekere periode. Eindelijk weten medewerkers waar ze aan toe zijn. Na maanden spanning is er duidelijkheid over de eigen positie in de nieuweorganisatie.
Functie-onderhoud versus een effici√ęnt plaatsingsproces
Maar… ik doe al lang niet meer wat er in mijn functiebeschrijving staat! Waarom is mijn volgfunctie dan gebaseerd op deze verouderde beschrijving van mijn functie?
Technisch?
Een plaatsingsproces is een technisch proces. De foto's van de huidige bezetting van de organisatie worden als het ware over de nieuwe organisatiestructuur heen gelegd. En dan volgt een soort memory. Per medewerker wordt bekeken welke functie in de nieuwe organisatie het meest lijkt op het takenpakket dat op de 'oude' foto staat.
Sociaal statuut
Het is het belangrijkste document bij een reorganisatie: het Sociaal Statuut. Alle spelregels, garanties en procedures die voor de medewerkers gelden, staan erin vermeld en zijn, als het goed is, volledig uitonderhandeld door werkgever- en werknemersdelegaties. Als het goed is, inderdaad, want het kan verkeren…
Plaatsingsgesprekken, hoe werkt dat eigenlijk?
Hiermee nodig ik u uit voor een gesprek met de Plaatsingscommissie om uw belangstelling voor de genoemde functies toe te lichten.
Herplaatsingskandidaat? Ik?
Dat is schrikken! Je krijgt een brief met een voorlopig besluit waarin staat dat je bent aangemerkt als herplaatsingskandidaat. Hoe kan dat nu? Je had voorafgaand aan het plaatsingsproces de koppen allang geteld. En jij hebt de langste diensttijd, dus hoe zit dat nu?
Social media: wat moet ik ermee...?
De hele dag kun je er druk mee zijn. Even kijken op Facebook, tweetje rondsturen, zal ik nou wel of niet reageren op die discussie op LinkedIn, update-tje plaatsen. Pff, soms komt het allemaal erg op me af. En waar doe je nu eigenlijk goed aan?
Praat mar Frysk
Je hersenen af en toe even een boost geven, daar blijven ze lekker scherp van. En die boost, dat is goed gelukt met de spoedcursus ‚ÄėPraat mar Frysk‚Äô die ik onlangs heb gevolgd bij Af√ľk!
Wist u dat?
Wist-u-dat rijtjes. Je verwacht ze in clubblaadjes van de plaatselijke voetbalvereniging of de scouting en niet in een zakelijke blog. En toch kies ik daar vandaag bewust wel voor. Waarom?
Het theater in!
Al eerder schreef ik in een blog dat ik twee carrières heb. Eén daarvan is inmiddels wel bekend: die van secretaris van plaatsingsprocessen met EllenFuseert. Al 10 jaar doe ik dat werk met veel plezier. Over mijn tweede carrière als zangeres heb ik nog niet zoveel laten zien op deze plek.
Kwaliteit versus complexiteit
Hoewel de meningen over plaatsingsprocessen ver uiteenlopen, is iedereen het over één ding meestal wel eens. Het is niet makkelijk! Kijk alleen eens naar de definities die er gehanteerd worden in een Sociaal Statuut.
Ondersteuning onderzoekscommissie
Iemand uit mijn netwerk benaderde mij laatst om de verslaglegging te doen van het onderzoek van een commissie naar een uiterst precaire situatie binnen een overheidsorganisatie. Niet mijn dagelijkse werk, maar erg interessant! Machtsmisbruik en intimidatie door een hogere leidinggevende, en de escalatie daarvan, stonden centraal in het onderzoek.
Eigentijds
Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken.
E-mailverkeer: normen en waarden
Communicatie per e-mail is niet altijd eenvoudig. Staat alles er wel duidelijk in? Is het niet te zakelijk of te informeel? Moet het wat directer of mag het juist wel wat minder? U zult het waarschijnlijk wel herkennen.
EllenFuseert 2.0
Al jaren bestaan er applicaties die het administratieve proces rondom de belangstellingsregistratie automatiseren. Via een linkje in hun mail komen alle medewerkers direct in het belangstellingsregistratieformulier, waarin ze alle informatie kwijt kunnen die nodig is voor het plaatsingsproces.
CarrièreS met kunst en vliegwerk!
Twee carrières heb ik. Eén daarvan kent u natuurlijk al: die van secretaris van plaatsingsprocessen. Al jarenlang ben ik ook zangeres, jazz-zangeres wel te verstaan. Als één van de drie choochoo-sisters timmeren wij al geruime tijd aan de weg in het jazzcircuit in Nederland.
Plaatsingsproces als wake-up-call
Meerdere malen heb ik het inmiddels meegemaakt. Alle medewerkers zijn al tijden op de hoogte van de aanstaande herindeling, maar pas tijdens het plaatsingsproces, aan het einde van het hele traject, wordt de impact echt duidelijk. Alsof het voor die tijd allemaal nog niet zo bestond, of in ieder geval niet zo'n vaart zou lopen.
PrioriTIJD!
En zo ben ik dan ineens twee maanden verder. Zonder enig nieuw bericht op mijn site en met een hopeloze achterstand in mijn Twittercontacten… En ik had me nog zo voorgenomen om meer te bloggen, vaker te twitteren, meer op LinkedIn rond te neuzen, mijn website beter op orde te houden!
Was-wordt-lijst, waar doe je goed aan?
Stel je 'm van tevoren op? Laat je 'm beoordelen door bijvoorbeeld de BOR, en welke status heeft hij dan? En wie stelt hem op, een functiewaarderingsdeskundige of toch liever de plaatsingscommissie? Er is altijd een boel te doen om de was-wordt-lijst.
Vakantieperiode in Nederland
"Nee, die is er pas over drie weken weer. Hij is met vakantie." "Nee, dat moet helaas even wachten. Degene die daarover gaat, is met vakantie." Hoewel heel terecht en ongetwijfeld zeer verdiend, vakantie is toch een lastig fenomeen in het werkproces. Zeker als (de voorbereiding van) bepaalde processen binnen reorganisaties, regionaliseringstrajecten en herindelingen gewoon doorgaan tijdens de vakantieperiode.
Volgfunctie... of toch niet?
"U zegt nu wel dat dit niet mijn volgfunctie is maar dat ben ik niet met u eens!" Of andersom: "U zegt mij te plaatsen op mijn volgfunctie maar dat is helemaal mijn volgfunctie niet!" Niet zelden is dit de strekking van de zienswijzen die we ontvangen.
Het servet en het tafellaken
Onder- en overgekwalificeerd zijn in één week. Het zal je maar gebeuren. Mij overkwam het nog maar heel recent. In mijn carrière als zelfstandige heb ik al vele leuke opdrachten mogen vervullen. Een heel arsenaal aan klussen staat op mijn naam, waarbij de ene taak meer inhield dan de andere. Ik vind het leuk om een ruime mate van variatie in mijn werk te hebben, dus ik verricht ook graag doe-klussen naast denk-klussen. Maar dat wekt soms blijkbaar verwarring op.
Onvoorwaardelijk vertrouwen
Mijn werk neem ik heel serieus. Zorgvuldigheid en vertrouwen zijn de belangrijkste pijlers op basis waarvan ik opereer. Dat moet ook wel in mijn vak. Maar hoe zit het met de mensen in mijn zogenoemde backoffice?
Calimero
Een eigenwijs eendje met een eierdophoedje verzuchtte regelmatig: "Zij zijn groot en ik is klein‚Ķ dat is niet eerlijk!!" En terecht, want het voelt toch ook niet eerlijk als iets of iemand de voorkeur krijgt simpelweg omdat-ie groter is? Dat gevoel is dan ook niet alleen voorbehouden aan Calimero maar ook een zeer re√ęel en bekend fenomeen in herindelingsland.